piątek, 22 lipca 2016

Mikrofala !

                              Mikrofalówkę prawie każdy ma 

Obiecałam że znajdę informacje na ten szkodliwości mikrofalówki .
Jak zawsze zdania są  na ten temat podzielone , no cóż wcale się temu nie dziwię ,gdyby tak nagle wszyscy przestali je używać , producenci ,nie byliby zachwyceni.
Oczywiście , jest to niemożliwe .A i tak zawsze znajdą się tacy , którzy będą bronić tego urządzenia ,żeby zagłuszyć
zdrowy rozsądek .


Jedzenie można przygotować w nich szybko i łatwo. W końcu w dwie minuty nie upichcimy obiadu, a jeden talerz do umycia to tyle, co nic.

W marketach często znajdujemy produkty, które można przygotować tylko i wyłącznie za pomocą mikrofalówki . Komu w XXI wieku chciałoby się bawić w smażenie popcornu ? Można go kupić w wersji przeznaczonej do mikrofalówki i w półtorej minuty mieć gotową paczkę . Przy ciągle wzrastającym tempie życia mikrofalówka wydaje się być niezbędnym sprzętem w każdej kuchni.

Za wygodę jednak trzeba zapłacić. Dania z kuchenki mikrofalowej nie są zdrowe i bezpieczne .

Obiad

Podgrzewanie w mikrofalówce zarówno gotowych dań, jak i poszczególnych produktów, może je w danie pozbawione składników odżywczych. Taki sposób „gotowania” potrafi zabić wszelkie ważne substancje. Dzieje się to za sprawą dielektrycznego ogrzewania zastosowanego w mikrofalach . W ten sposób woda zawarta w posiłku zaczyna gwałtownie krążyć, co zdecydowanie wpływa na jego skład.

Wkładamy do mikrofalówki, zdrowe, pełne warzyw danie, a wyciągamy pozbawiony wszelkich substancji odżywczych posiłek. Być może ładnie wyglądają , być może nawet dobrze smakują ,ale ze zdrowiem nie maja za wiele wspólnego.

Mikrofala zabija Witaminę B12

Witaminę B12 znajdziemy nie tylko w mleku, ale również w innych produktach pochodzenia zwierzęcego np. mięsie i jajkach. Dostarczenie odpowiedniej ilości tej witaminy naszemu organizmowi jest niezwykle ważne. Jej niedobór może powodować zaburzenia neurologiczne, hematologiczne lub nawet psychiczne. Odgrzewanie posiłków w mikrofalówce może doprowadzić do bardzo poważnych chorób.
Naukowcy dowiedli, że zawartość witaminy spada o 30-40 proc. Witamina B12 podczas tego procesu zmienia się w nieaktywną formę witaminy.

Jeśli już to tylko szklane pojemniki

Jedzenie przeznaczone do mikrofalówki podgrzewamy zazwyczaj w plastikowych pudełkach. Często nie zadajemy sobie sprawy, że te niepozorne pojemniki mogą zawierać znikome ilości toksycznych substancji np. toluen lub benzen.
Połączenie plastiku z podgrzewaniem sprzyja powstawaniu rakotwórczych substancji, które potem przenikają do posiłku i są wchłaniane przez nasz organizm.
Jeśli już to używajmy szklanych talerzy lub miseczek .

Krew

Podgrzewając w mikrofalówce mleko i warzywa nie tylko pozbywamy się ich odżywczych substancji. Naukowcy dowiedli, że u osób, które spożywają posiłki przygotowane w tego typu kuchence skład krwi ulega zmianie. Maleje ilość krwinek czerwonych i tym samym rośnie poziom krwinek białych. Poziom cholesterolu również może ulec zwiększeniu. To z kolei może doprowadzić do schorzeń układu krążenia.

Ból w klatce piersiowej

Mikrofale, a w szczególności promieniowanie 2.4 GHz może zaburzyć rytm serca. Fale wywołują skutek niemalże natychmiastowy. Ból w klatce piersiowej lub zaburzenia rytmu serca to dość wyraźny sygnał, żeby natychmiast zrezygnować z mikrofalówki .

Na koniec film o szkodliwym promieniowaniu kuchenek mikrofalowych i telefonów komórkowych 
Telefony to kolejny problem , o którym warto pamiętać .



Dr Leonard Coldwell - Mikrofalówka zabija jedzenie, a ostatecznie zabije również CIEBIE