środa, 1 marca 2017

Nieprzyjemny zapach z ust -sięgnij po goździki !!

Goździki mają wiele zalet o czym warto wiedzieć !!!!!!!

Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tys. lat. Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, za czasów dynastii Han. Czterysta lat później kupcy arabscy przywieźli goździki do Wenecji, skąd dotarły do reszty mieszkańców Europy, którzy do dziś cenią lecznicze działanie goździków. Wynika ono przede wszystkim z zawartości eugenolu - substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej. Poza tym goździk znalazł zastosowanie także w leczeniu innych dolegliwości.






Zalety .

1.Odświeżają jamę ustną / problemy z nieświeżym oddechem /
Zaleca się żucie goździków przez kilka minut, zapobiega to licznym infekcjom górnych dróg oddechowych, gardła, a także eliminuje przykry zapach z ust. 

Więcej o powodach nieprzyjemnego zapachu na stronie 
2.Działają antybakteryjnie  
Antybakteryjnie i przeciwgrzybiczoDziałają  również odkażająco na układ moczowy, pobudzają krążenie krwi.
Świetnie radzą sobie z kandydozą oraz zakażeniami bakteryjnymi .

3.Pomagają przy niestrawnościach i biegunkach.
Goździki stosowane doustnie w formie naparu automatycznie hamują procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach. Dlatego często są stosowane na dolegliwości jelitowe, niestrawność czy wzdęcia. 
Goździki sprawdzą się również doskonale  w leczeniu biegunek. Wg hinduskiej receptury łyżkę stołową goździków zalewamy ½ l wrzątku, przykrywamy i czekamy aż naciągnie. Wywar będzie miał herbaciany kolor. Po przestygnięciu wypić jedną szklankę – ok. pół godziny po wypiciu nastąpi ostatnie wypróżnienie. Następnie przez ok. 24 h należy powstrzymać się od spożywania posiłków.


4.Oczyszczają organizm i odmładzają
Goździki zawierają w składzie substancje, które świetnie radzą sobie z niszczeniem wolnych rodników. Dzięki temu nasz organizm będzie wolniej ulegał procesowi starzenia. Ponadto zawierają liczne substancje antyutleniające, które znakomicie oczyszczają organizm z toksyn. Przede wszystkim usuwają z organizmu takie toksyny jak fenole oraz indole.
 

5.Podnoszą odporność .
Wykazują działanie wykrztuśne. Olejki eteryczne goździków rozrzedzają gęstą, zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszenie. Działają silnie przeciwbakteryjnie i wymiatają wolne rodniki. Dzięki własnościom dezynfekującym goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje.

6.Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej 
Badania wykonane przez naukowców wykazały niesamowite działanie goździków. Jak się z nich okazuje, ta przyprawa niweluje ryzyko wystąpienia nowotworu. Najlepiej radzi sobie z rakiem piersi. Co najciekawsze, nie działa tylko zabezpieczająco, ale również zabijają komórki nowotworowe, które już są w naszym organizmie! 
7.Obniżają poziom cholesterolu 

8.Łagodzą ból gardła , kaszel i rozgrzewają przy przeziębieniach .
Napar z goździków -ok 2 łyżek rozdrobnionych np. w moździerzu  lub młynku do kawy goździków, zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem. Pijemy 3 razy dziennie po 100 ml - w mniejszych dawkach i częściej przy kaszlu, zapaleniu gardła.

9.Maja wiele zastosowań w kuchni 
Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów, rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztecików, pasztetów, farszu, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek.

10.Olejek goździkowy działa przeciwbólowo 
Na stawy ,bóle mięśni i kręgosłupa
W przypadkach stosowania na skórę i błony śluzowe rozgrzewa i łagodzi ból. 
Rozcieńczony z olejem jadalnym (np. słonecznikowym) 1:1 można wcierać w miejscach bólu , po urazach, po zmarznięciu np. stopy. 
Zmniejsza ból  , poprawia krążenie i przyśpiesza ustępowanie obrzęku
Więcej  o goździkach na stronie 



Najlepsze są całe  goździki  , świeże pływają pionowo w wodzie  lub toną,mają dłuższą trwałość ok. roku . Mielone są świeże max. pół roku, najlepiej w razie potrzeby zmielić w młynku do kawy potrzebną ilość .
Dobre goździki są tłuste i ciężkie.   
Goździki należy przechowywać w naczyniach szklanych, szczelnie zamkniętych, chronić je przed słońcem i wysychaniem. 
Na Święta  można naszpikować pomarańczę goździkami , będzie wydziela piękny zapach .


Najlepiej kupować z ekologicznych upraw.






Wartość energetyczna - 274/6 kcal
Białko ogółem - 5.97/0.13 g
Tłuszcz - 13.00/0.27 g
Węglowodany - 65.53/1.38 g (w tym cukry proste 2.38/0.05)
Błonnik - 33.9/0.7 g

Witaminy
Witamina C – 0.2/0.0 mg
Tiamina – 0.158/0.003 mg
Ryboflawina – 0.220/0.005 mg
Niacyna - 1.560/0.033 mg
Witamina B6 - 0.391/0.008 mg
Kwas foliowy - 25/1 µg
Witamina A – 160/3 IU
Witamina E – 8.82/0.19 mg
Witamina K - 141.8/3.0 µg

Minerały
Wapń – 632/13 mg
Żelazo - 11.83/0.25 mg
Magnez - 259/5 mg
Fosfor - 104/2 mg
Potas - 1020/21 mg
Sód – 277/6 mg
Cynk - 2.32/0.05 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 3.952/0.083 g
 jednonienasycone - 1.393/0.029 g
 wielonienasycone - 3.606/0.076 g
trans - 0.254/0.005